Érintésvédelem

Az újonnan nyíló vállalkozásoknak és a meglévő vállalkozásoknak is szükségük van Érintésvédelmi minősítő iratra. Ez a dokumentáció az általunk üzemeltetett helységben lévő elektromos eszközöket vizsgálja abból a szempontból, hogy ne tudjanak emberéletere káros hatással lenni.

 

Továbbá a helyiségben lévő fireléket, hogy ha történik egy áramütés, akkor ez a szerkezet azonnal regáljon, lekapcsolja az áramot, hogy az illető a lehető legkevesebb ideig érintkezzen a folyó árammal.

 

Az érintésvédelemre sokan hiszik azt, hogy egy felesleges dolog, hisz kapnak egy jegyzőkönyvet, de sok esetben amikor kimegyünk egy pl. étterembe, akkor kiderül, hogy pár hűtő ráz, és a fém felületek sem éppen egy életbiztosítások.

 

Történt egyszer egy étteremnél, hogy kiment a László kollégám az érintésvédelmi szakember, és megmérte amit meg kell és a munkapultokhoz ért. Általában a nagyobb éttermeknél a munkapult fém.

 

A konyha közepén volt egy főzősziget és U alakban körülötte munkapultok, frituk és grill lapok.
A főzősziget aljába pult magas hűtőszekrények voltak beépítve, hogy könnyebb lehessen a szakácsoknak az ételt elkészíteni, kéznél legyen az alapanyag.

 

A kollégám mérése kimutatta, hogy a főzősziget áram alatt volt és ha valamilyen oknál fogva egy ember hozzáért volna egyszerre a főzőszigethez és a körülötte lévő fém munkapultokhoz, ott megrázta volna az áram és biztos nem köszönte volna meg!

 

Kiderült, hogy az egyik hűtő kábel burkolata a beépítéskor megsérült, és a hűtő aljához hozzáért! Ez fémfelület, és tovább vezette a főzőszigetbe a fázist.

 

Csak azért nem rázott meg senkit az áram, mert mindenki gumitalpú cipőben volt ezáltal, szigetelve voltak és nem tudott az áram végigmenni a testen és ezért nem volt áramütés!

 

Nos, ezen kívül nem csak hasznos egy ilyen mérés, de még a törvény kötelezően is előírja úgy,hogy ha szeretné elkerülni a baleseteket és nem utolsó sorban nem szeretne egy borsos  büntetést akkor érdemes beszélnünk!