Haccp

Haccp – élelmiszer biztonság érthetően, lényegesen száraz törvények nélkül, hétköznapi példákkal.

Mi a Haccp?

Haccp kire is vonatkozik igazából, mi ez, és kinek kell?

A Haccp egy angol mozaik szó. Hazard Analisys and Critical Control point. Magyarul: veszélyelemzés és kritikus ellenőrzési pontok.

A rendszer, egy amolyan szabvány, eljárás szabvány, amihez tudnám a legjobban hasonlítani. Az élelmiszerek kezeléséről, a termelőtől a végső forgalmazóig.
Ezt a NASA kérésére fejlesztette ki egy amerikai cég, még az űrprogramok kezdetén valamikor azért, hogy az asztronautáknak véletlenül se küldjenek fel olyan ételt, ami az egészségükre káros lehet.
Képzeld el, ha hasmenésük van odafent.
Szóval létrehoztak egy komoly keretrendszert, hogy biztonságos legyen az élelmiszer.
Ez azonban annyira jó rendszer, hogy a földi élelmiszerláncokban is elkezdték használni és ránk (Magyarországra) is vonatkozik az EU belépésünktől számítva, mert ott régebben is standard volt.

A haccp nem ördögtől való, sőt ha valaki érti ennek is a logikáját, akkor látja, hogy arra szolgál, hogy mikrobiológiai szinten is megfelelő eljárásmódok legyenek és nehogy véletlenül mérgezés történjen.

Így minden olyan vállalkozóra kisebb vagy nagyobb formában igaz, akik élelmiszert

  • előállítanak
  • szállítanak
  • forgalmaznak

Konkrét példákkal:

  • éttermekre,
  • kisboltokra,
  • cukrászdákra,
  • szállító cégekre (pl netpincér),
  • fagyizókra,
  • pékségekre,
  • kávézókra,
  • élelmiszer kereskedésekre,
  • élelmiszer feldolgozókra (pl. nagy konyhák, gyümölcsfeldolgozók),
  • .táplálék kiegészítő forgalmazókra,
  • ..stb

Ha ezek egyikébe tartozol és kimegy egy hatóság, biztos lehetsz benne, hogy megkérdezi, hogy hol van a Haccp?

Ha nem tudsz neki válaszolni a kedvétől függ, hogy bezárat-e vagy büntetést szab ki, szóval nem érdemes ezzel játszani.

A koronavírus helyzet mikrobiológiai kockázat az egész világon, így várhatóan erre jobban odafognak figyelni a jövőben.
Szóval, ha még nem ástad bele magad a HACCP világába, most érdemes.

 

A Haccp részei a következők lehetnek:

  • Haccp folyamatirányítási kézikönyv
  • Veszélyelemzés
  • Termék és technológiai leírás
  • Technológiai rajz
  • Önellenőrzési terv
  • Allergén anyag táblázat
  • Takarírási utasítás
  • Naplók (hűtő,takarítás, személyzeti munkaruha, egészségügyi kiskönyv nyílvántartás..stb)

Szóval nem csak egy papír hanem egy rendszer, amit minden vállalkozásra ki kell dolgozni és rá kell szabni.

Jómagunk már sok ellenőrzésen túl vagyunk, sok vállalkozásnak segítettünk már a hccp rendszer bevezetésében és mindenki valami bonyolult papírmunkának tartotta az egészet, de végül rájötte, hogy a vállalkozásuk sokkal átláthatóbb, így , mint gondolták.

(Kormány által kiadott “magyar élelmiszerkönyv“, Haccp a Wikipédián)

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk

Ha nincs időd

elolvasni nézd

meg…

200% garancia

Duplán be vagy biztosítva! 
Ha kimegy egy ellenőr és miattunk büntetést kapsz, visszaadjuk a pénzed és kifizetjük a büntetést!

Gyakran ismételt

tévhitek

Van pár tévhit, amivel találkoztam mikor személyesen 1000 cégben jártam. Erre szeretnék pár instant választ adni, hogy segítsek.
Ha letöltöm a naplókat és kiteszem az elég?

Ez már rendszer szintű gondolkodásra vall! Ehhez szeretnék gratulálni, de egy ellenőrzés alkalmával a fenti felsorolás mindegyikével kell rendelkezni és nem elég a meglétük, de alkalmazásban is be kell mutatni.

"Csak csomagolt élelmiszereket forgalmazok"

Igaz, itt kevesebb a kockázat, de élelmiszer raktározásra is vonatkozik a rendszer.

"Én és a feleségem csinájuk a boltot, nincs alkalmazottunk"

A logika az élelmiszer helyes tárolásán, felszolgálásán, elkészítésén, raktározásán van, nem azzal függ össze, hogy van-e alkalmazott vagy sem.

"Csak tááplálék kiegészítőket forgalmazunk"

És a nevében is benne, van, hogy táplálék, azaz élelmiszer és erre is kitér a keretrendszer.

Az allergéneket egy kereskedelemben is fel kell tüntetni?

Nem! A termék gyártójának a dolga vagy az olyan élelmiszer előállítóknak akik készítik az ételt, így ha sütsz helyben sütött pékárút, akkor arra a részlegre már kötelező.

Ki ellenőrzi ezt?

A járásügyi hivatal élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi osztálya. Ezek felett áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azaz a Nebih.
Minden járásban van egy vagy 2 ellenőr, Budapesten kerületenként van. Szólj, ha keresed valamelyiket segítünk, már a legtöbben van kapcsolatunk. 

Haccp blogcikkek

Kitől kérik a Haccp-t?

Kitől kérik a Haccp-t?

Ez megint csak egy papír, ami semmi hasznunkra nem válik? Megint egy felesleges kötelező valami?   Ez egy rendszer, amit természetesen kér a...

bővebben

Van, amire nem kaptál

választ?

Kérlek ezeket pipáld ki

1 + 14 =

Ha telefonálsz, úgy gyorsabban elérsz

06209648811

info@megvedelek.hu

Elkészített dokumentáció

Cég akiknek dolgoztunk

Call Now Button