Kockázatelemzés

Mi a kockázatelemzés és kinek van rá szüksége?

Írhatnék ide értelmezhetetlen paragrafusokat is, de inkább megpróbálom elmagyarázni logikusan.

 

Előszóban annyit elárulnék, hogy ez a munkavédelem része. Fontos tudnod, hogy te mint munkaadó, te vagy az aki másoknak az idejét “bérbe” veszed és fizetést adsz nekik azért, hogy neked pénzt termeljenek. Ezt nevezzük gazdasági tevékenységet végző vállalkozásnak. Mivel te, az emberek idejét “bérled”, ezért te vagy a felelős az ő egészségügyi állapotukért, ami a MUNKAHELYI KÖRÜLMÉNYEKRE vonatkozik! Azaz az 1993. évi munka törvény előírja, hogy ha van már, egy fő bejelentett (vagy alkalmilag bejelentett) alkalmazottad, akkor kockázatelemzést azért kell csináltatnod, hogy elkerüld az esetleges baleseteket. Ez pedig szakembert igénylő tevékenység és ezért csinálja egy olyan vállalkozás mint mi!


A kockázatelemzés egy olyan dokumentum, ami a munkahelyi veszélyeket összefoglalja és a készítője (a tűz és munkavédelmi szakember) a veszélyekhez méreten elkészíti az adott munka végzéséhez való utasításokat úgy, hogy az alkalmazottnak ne legyen egészségügyi károsodása se rövid se hosszú távon. Ez nem azt jelenti, hogy megmondjuk, hogy mit hogyan csináljatok a mindennapokban, hanem azt jelenti, hogy az egészségre káros munkafázisokra felhívjuk a figyelmet, hogy ezt érdemes másképp csinálni és adunk rá alternatívát, hogy ne legyen pl gerincsérv, látásromlás,folyamatos hátfájdalom…stb

Ha a gondatlanságod miatt egészségügyi károsodása lesz valakinek és ez bebizonyosodik a hatóság előtt, akkor baj van… NAGY BAJ!

Nem csak azért, mert ennek van egy erkölcsi oldala is, hanem azért is, mert szemmel láthatóan jó nagy összeget írnak a sárga csekkre, hogy be kell fizetni büntetésként! Természetesen ilyenkor jár a fizetés 100%-a is, és némely alkalommal kártérítés vagy életjáradék is!

Ez mit jelent még egyszerűbben ?

A munkavédelmi szakemberünk készít egy anyagot ami a te cégedben rejlő egyedi egészségügyi veszélyeket lecsökkenti. Így ezeket betartva nem valószínű a baleset kockázata és büntetés sem várható!

 

Vegyünk egy gyakorlati példát. Gondoltad volna, hogy egy irodában is lehetnek veszélyek?  

 

Felvettél egy embert arra, hogy adminisztráljon.

Ehhez nem kell diploma (bár van olyan adminisztrációs tevékenység is)! Ez az ember -lehet nő vagy férfi- az adminisztrációt egy sötét szobában készíti, egy négylábú széken aminek rozoga a háttámlája. A fény is csak vele szemből süt be és még össze vissza is vannak a kábelek a földön. De még rátéve a tűzre egy lapáttal, még néha iratokat is kell rendeznie.

Ez elméletben sima ügy, igaz?

A hősünk sosem kapott tűz és munkavédelmi oktatást és nem is tudta a cég vezetője, hogy mire kell figyelni és mit követel egy irodára vonatkozóan a törvény. Az adminisztrátor nap-nap után csinálja a munkáját egyszer csak elfárad és nem figyel rendesen. Az iratok rendezése közben -mivel gyorsan akar végezni- meghúzza a hátát, mert rosszul emelt vagy, mert a rozoga székre állt és leesett, kifelé menve a szanaszét heverő kábelekben elesik és beüti a kezét. Nem törik el, csak zúzódik a csuklója és elmegy az orvoshoz. Az orvos javasol neki egy teljes kivizsgálást, mert a hősünk panaszkodik, hogy fáj a háta is rendszeresen. A orvos feltesz neki néhány kérdést és kiderül, hogy nem ül megfelelő széken a munkahelyén ezért a gerincbántalmai  alakultak ki és ez csak rosszabbak lehetnek, kideürl az is, hogy a szemnek nagyon káros szögben nézi a monitort ezért a szeme is elkezdett romlani ami miatt szemüveget kell neki vásárolni és még el is mesélni, hogy meghúzta a hátát és le is esett a székről és a kábelekben dobott egy hasast az irodában.

Az orvos megteszi az ismeretlen tettes ellen a feljelentést, gondatlanságból elkövetett emberi egészség veszélyeztetéséért.

Ezek a szituációk gyorsan elkerülhetőek, ha hív minket és elmondjuk mire kell felkészülni, milyen minimum munka feltételeket kell biztosítani ahhoz, hogy ne történhessen meg ez velünk a mi vállalkozásunkban.

A történetből hamar kiderül, hogy még egy olyan ártalmatlannak tűnő környezetben mint egy iroda is lehetnek veszélyek és ezért van szükség még ide is munkavédelemre. Most gondold el ha ti nem csak irodai munkát végeztek?!  

Mellesleg a törvény kötelezi a vállalkozókat erre, mert ha nincs meg ez a dokumentáció 50 000 forinttól 10 000 000 forintig terjed a büntetés mértéke az 1993. évi munkatörvény a 82.§-ának a 3. bekezdése alapján!

Törvényből kimásolt rész:

  1. évi munkatörvény 54§ 2 bekezdése (a törvény olvasható ide kattintva https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99300093.TV)
    2) * A munkáltatónak rendelkeznie kell kockázatértékeléssel, amelyben köteles minőségileg, illetve szükség esetén mennyiségileg értékelni a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat, különös tekintettel az alkalmazott munkaeszközökre, veszélyes anyagokra és keverékekre, a munkavállalókat érő terhelésekre, valamint a munkahelyek kialakítására. A kockázatértékelés során a munkáltató azonosítja a várható veszélyeket (veszélyforrásokat, veszélyhelyzeteket), valamint a veszélyeztetettek körét, felbecsüli a veszély jellege (baleset, egészségkárosodás) szerint a veszélyeztetettség mértékét. A kockázatértékelés során az egészségvédelmi határértékkel szabályozott kóroki tényező előfordulása esetén munkahigiénés vizsgálatokkal kell gondoskodni az expozíció mértékének meghatározásáról.

Kockázatelemzéssel kapcsolatos hírek

COVID-19

Kína Wuhan városában ismeretlen eredetű tüdőgyulladás ütötte fel a fejét, amelyet a kínai hatóságok természetesen időben észleltek, és megakadályozták a terjedésést!mMilyen szép is volna. Persze, hogy […]

Tíz emeletes házat ürítettek ki Vácon gázrobbanás miatt

2020.03.07-én gázrobbanás történt Vácon egy tízemeletes ház egyik harmadik emeleti lakásában. Tűz nem keletkezett, a ház ellátó rendszerei, például gázvezetékek rongálódtak meg. A helyszínre érkező tűzoltók […]

A helyes kézmosás folyamata

Úgy gondolom, hogy a kialakult koronavírus helyzettel összefüggésben a helyes kézmosás szerepe nagyon előtérbe került. Már csak azért is, mert sokat beszélnek a kézmosás szerepéről, de […]

100%-os hatósági megfelelés 200% GARANCIA!

EGY KÖNYV, HOGY NYUGODTAN ALUDHASS